A természet bekebelez
2017. május 15. írta: kamaszkARC

A természet bekebelez

dino_2.jpg

A Mozaik Múzeumtúra által volt alkalmunk bepillantást nyerni a Magyar Természettudományi Múzeum rejtelmeibe.

Kívülről az épület pazarul össze van rakva, letisztult és látványos elemekkel díszített az egész létesítmény. A legjobban mégis a mennyezetről lelógatott barázda bálna csontváz nyerte el a tetszésemet, mivel ez volt az első dolog, amit megpillantottam és valljuk be, nem mindennap látok egy ekkora csontvázat, de ez szinte semmi a többi elképesztő kiállítási tárggyal szemben, amit itt megtapasztalhattam.

Alapjáraton az időszakos kiállításokat mentünk megnézni. A recepciósok és az idegenvezetők az összes többi munkatárssal együtt vendégszeretőek és kedvesek voltak velünk az első pillanattól kezdve. Külön tetszett rajtuk az a kis kalap, amit viseltek, olyanok voltak, mint akik most szabadultak a dzsungelből. Kicsit átadták az őserdő életérzést.

A Testes Témákkal kezdtük a múzeumi túrát. Amint megpillantottam a kitömött állatokat és emberi szerveket, egyből felkeltette az érdeklődésemet, hogy miként lehet ezeket párosítani, mert nem gondolná az ember, de nagyon sok közös van bennünk és az állatokban. Kaptunk egy tesztet is, amire számokkal lehetett válaszolni a kijelölt helyiségeken. A tesztben álatokkal kapcsolatos kérdések voltak és, ha kitöltöttük, akkor két 3 jegyű számot kaptunk, ami 2 lakatot nyitott, vagyis egy ládát. Hogy mi van a ládában? Ahhoz, hogy megtudjátok, érdemes elmenni és kitölteni a tesztet. Annyi szent, hogy nem mindennap lát ilyet az ember.

Hat állomás, hat különböző érzékszerv, amire szükségünk van, amiket használunk. Megtudhatjuk, hogy az evolúció által miként fejlődtek ki ezek a fontos létszervek. Felnagyított makettek, kitömött, egykor élő állatok csodás világát tárja elénk ez a kiállítás. Nagyon tetszett, sok hasznosat tanultam, és még több érdekes dolgot láthattam, amire nem túl gyakran esik lehetőség. Köszönöm a múzeumnak ezt a kiállítást!

 

capa.jpg

 

A Jégkorszaki kiállítás következett, itt egy kicsit beleélhettük magunkat a muzeológusok szerepébe. Konkrétan az ősidőkből megmaradt leletekkel kellett dolgoznunk és ezekből kellett következtetnünk a múltban megtörtént jelenetekre, eseményekre.

Valódi ásatáson vehettünk részt, megnézhettük miként zajlik egy ilyen paleontológiai kutatás. Kiderítettük, mi történt 25 ezer évvel ezelőtt, hogy ki volt a gyilkos és miként halt meg az áldozat, mindössze pár csont és alapos munka által. Nagyon tetszett a kiállítás, kicsit Horacio-nak éreztem magam. Pazar program, ajánlom mindenkinek!

Volt szerencsém bejárni az állandó kiállításokat is. Egy 122 négyzetméteres helyen a korallzátony világába kukkanthattunk be. Mondhat bárki bármit, szerintem nagyon magával ragad ez a légkör, amit a vízben lévő élőlények biztosítanak nekünk. A padló üvegből van és alattunk is láthatjuk a természet csodáit 60 centiméter mélységben, ami szintén átadja nekünk az anyatermészet sajátosságait és titkait. Ha belegondolunk, a vízi világról tudunk a legkevesebbet és lehet, hogy ezért is tetszik nekem annyira ez a kiállítás, mert titokzatos és nem tudhatjuk milyen élőlények élnek körülöttünk.

 

vizi_vilag.jpg

 

A Sokszínű ÉLET kiállítás. Huh, nem is tudom, hogy kezdhetném el. Ez tetszett a legjobban. Életnagyságú állatok testközelből. Kell ennél több? Szerintem nem!

Amint az előbb említettem egy csomó olyan teremtmény él a világunkban, amiről semmit sem tudunk, még a létezésüket sem. Ez szuper, mivel kíváncsiak vagyunk, mit tudhatnak, hogy nézhetnek ki? Emellett mégis itt vannak számunkra azok az állatok, amiket mindenki ismer és mindenki tud a létezésükről, és még bennük is mennyi csoda rejlik. Mennyi olyan tulajdonságuk van, amiket látva csak úgy káprázik a szemünk, még ha csak egy pillanatra is. Ebben a kiállításban realisztikus nagyságban láthatsz cápát, mamutot és egy csomó olyan jószágot, amiket ritkán csodálhatsz meg. Köszönöm ezt a kiállítást mivel gyönyörűek voltak a kitömött állatok, szépen voltak kidolgozva, tehát tényleg bele tudtam magamat élni az anyatermészet misztériumaiba.

 

Lezárásképp a Dínó Kertben telepedtünk le, ahol volt alkalmunk egy kicsit ellazulni a dínók társaságában. Itt átgondoltam mit is tanultam ma és rájöttem, hogy ami körülöttünk van, az csodálatos és egyedi. Nyugodtan menjetek el néha az erdőbe egyedül barangolni, hallgassátok meg milyen hangokat hallotok, milyen állatokat láttok és élvezzétek a természetet!

 

dino.jpg

 

Köszönöm a Felelős Szülők Iskolájának és a Mozaik Múzeumtúrának, hogy ebben a csodás élményben lehetett részem.

Adios Amigos, a Száguldó Diákriporter!

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszkarc.blog.hu/api/trackback/id/tr6812508567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása