Mozaik Múzeumtúra - Első Felvonás
2017. november 10. írta: kamaszkARC

Mozaik Múzeumtúra - Első Felvonás

img_6333.jpg

A Mozaik Múzeumtúra most már a második évadát kezdte meg az iskolákban lévő interaktív programokon. Mint az eddigiekben, most is volt lehetőségem volt, megtekinteni és segédkezni is az esemény alatt. Az első állomás a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium volt. Hihetetlen lelkesedést láttam a gyerekek szemében már az első perctől fogva. És ez a későbbiekben sem változott, mivel a feladatokat olyan átéléssel és kemény munkával csinálták, hogy öröm volt nézni. Volt, aki a kreatív, osztály bemutatkozós vetélkedőre rap előadással készült a színpadon, tehát a vetélkedő része eléggé sokszínűre sikerült.

A huszárság története nagyon szép és megható tud lenni, főleg a mai fiatalok számára, akik egy kicsit tudatlanok ezzel a témával kapcsolatban. Az egyik állomáson a gyerekek a huszárság történetével és történelmével teremthettek szorosabb kapcsolatot, amiben a pákozdi Katonai Emlékpark segített. A másik, amit nagyon szeretek, hogy ha az udvaron, vagy az iskola előtt a srácokat beöltöztetik huszárnak, kapnak fegyvereket, így aztán teljes lehet az élmény és az interaktivitás, amiből persze tanulunk, és később is meríthetünk.

img_6427.jpg

A Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum egy külön élmény volt számomra. Szuper ötleteik vannak, amikkel felkeltik a gyerekek érdeklődését és ezzel megkedveltetik velük a repülőgépek bonyolult, de csodálatos világát. Gondolok itt a VR szemüvegekre, amikkel megtekinthetünk különböző helyeket a repülőgépen, a repülőgépről vagy éppen a levegőben lencsére kapott felvételeket nézhetjük meg virtuális módon, 3D-ben. Felpróbálhatjuk a jelen és a múlt légi sisakjait, ezek mellet pedig fejtörőkkel és jó kedvvel várnak minket.

img_6363.jpg

A Nemzeti Múzeum volt úgymond a főszerepben, mivel az iskolában nagy jelentőséggel bír a reformáció, főleg, mivel idén van az 500. évfordulója. A Magyar Nemzeti Múzeum el is hozta nekünk a Reformáció 500 nevezetű kiállításukat. És ez triplán jól jött ki, mert a Mozaik Múzeumtúra évi fő tematikája szintén a Reformáció 500 éves évfordulója. Tehát itt a gyerekek abszolút átélhették az évforduló és a téma jelentőségét, a Nemzeti Múzeum felkészült múzeumpedagógusai által.

img_6349.jpg

A Leskowsky Hangszergyűjtemény Szilágyi Áron képviseletében ismét nagy bulit csapott a színpadon a gyerekekkel együtt. Olyan hangszereket mutatott be a fiatalságnak, amiket valószínűleg ezelőtt még nem is nagyon láttak. Bevette őket a kis zenekarába, jókedvet derített a gyerekek szívébe a sok-sok érdekes hangszerrel, amik nagyrészt látványra is lenyűgözőek. Általában ez a helyszín a gyerekek kedvence, persze végeztem egy kis közvélemény kutatást is, hogy ebben megerősítsen a korosztályom is.

img_6490.jpg

A Bélyegmúzeum is ismét szuperált, a különlegesebbnél különlegesebb bélyegeket tekinthettük meg az állomásukon. Bár volt pár nagyon érdekes történelemmel, vagy nagy értékkel bíró bélyeg, amiket sajnos csak virtuális módon, kivetítve láthattunk, de se baj, mert így is nagy élménnyel és bélyegekkel is gazdagodtunk. Mindenképp érdemes meglátogatni őket hazai pályán is, mivel több, mint 14 millió bélyegük van. Úgy érzem ez nem egy két órás program, szóval kalandra fel!

img_6352.jpg

És ismét egy új taggal bővült az iskolákban való létszámunk, mivel az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely is becsatlakozott a programba. Az ő állomásuk nagyon tetszett, lehengerlő volt az, hogy ők tényleg a jelent használják, arra, hogy interaktívan tanítsanak, de mindezek mellett bemutatják a múlt eszközeit is. Táblagépek segítségével tudták megérteni a lényeget a srácok, tehát tényleg van értelme bevonni a 21. századi újításokat a tanításba, mivel láthatóan van eredménye.

img_6372.jpg

Az első felvonás végeztével sok mindent éreztem, de csalódottságot semmiképp. Szuper volt a helyszín, az állomások, a gyerekek, a hangulat, minden! Köszönöm, hogy segíthettem és leírhattam a tapasztalataim és élményeim a programmal kapcsolatban, én a Száguldó Diákriporter voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszkarc.blog.hu/api/trackback/id/tr5313230439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása