Világegyetem – Bélyegtörténelem – avagy mit üzennek ezek a kis papírdarabok?
2017. április 15. írta: kamaszkARC

Világegyetem – Bélyegtörténelem – avagy mit üzennek ezek a kis papírdarabok?

levelezo-belyeg-klub.jpg

Srácok ki hallott már a bélyegekről? Szinte mindenki, igaz? Van olyan is, aki többet tudna róluk mesélni? Na, ugye, itt már kevesebb a jelentkező, pedig a színek, a rajzok, a feliratok, mind-mind nagyon fontos információkat hordoznak történelmünkről.

Budapesten található egy Bélyegmúzeum a Dob utca és a Hársfa utca sarkán. A Bélyegmúzeumot 1930-ban alapította a Magyar Királyi Posta, ma már csak Magyar Posta Zrt. 13 azaz, 13 MILLIÓ darab bélyeg van itt. Elég durva szám. A bélyegek mellett a múzeumban megtalálhatók bélyegvázlatok, bélyegzők, okiratok, valamint a hazai és nemzetközi kiállításokon nyert díjak. Különböző időszakos kiállításokon is részt vehetnek a vendégek. Bár a bélyeggyűjtemény a mai napig gyarapodik.

 

belyegmuzeum.jpg

 

Mesélnek a bélyegek

Az állandó kiállításuk a „Világegyetem – Bélyegtörténelem”. Itt közel 500 ezer bélyeg található, falba süllyesztett, fémkeretes üveglapok között, hőtől, fénytől, párától védve. A világon jelenleg ez a kiállítás rendelkezik a legtöbb bélyeggel, Magyarországtól Új-Zélandig, Angliától Zimbabwéig. Olyan különlegességekkel ismerkedhettek meg náluk, mint a Black Penny, ami a világ első bélyege, a híres Fordított Madonna tévnyomat, a bhutáni hanglemezbélyegek, a világhírű Mauritiusok újnyomatai, vagy a hiú postamester bélyege.

 

belyegmuzeum_2.jpg

 

A mostani időszakos kiállítás a „Háború és bélyeg”. Az első világháborút láthatjuk itt egy teljesen más megközelítésből.

Virtuális kiállításokat is megtekinthetünk a weblapon. 2004-ben megalakult a BIFK, a Bélyegmúzeum Ifjúsági Filatéliai Klubja, ami folyamatosan bővül, ma már több mint 40 tagú.

A Bélyegmúzeum a Mozaik Múzeumtúra néhány iskolai helyszínére is ellátogatott. Nagy érdeklődéssel figyeltük a bemutatott darabokat, izgatottan kerestük, kutattuk a bélyegek történetét, az árulkodó információk alapján. Soha nem gondoltam, hogy ennyi mindent lehet megtudni róluk.

Aki nem épp abba a suliba jár, ahova ellátogat a Mozaik Múzeumúra iskolai programja, annak is érdemes a Bélyegmúzeumba ellátogatni, sok érdekességet tapasztalhat meg. Ráadásul Mozaik Múzeumtúra matricát is kaptok a látogatásért cserébe! Töltsd le a Mozaik Múzeumtúra App-ját és induljon a kaland.

Szép napot mindenkinek,

a Száguldó Diákriporter

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszkarc.blog.hu/api/trackback/id/tr4712434219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása