Időutazás Sopronban a Mozaik Múzeumtúrával
2017. április 11. írta: kamaszkARC

Időutazás Sopronban a Mozaik Múzeumtúrával

hello_hungary.jpg

Alig két hete tanultunk Jocó bácsival történelemből Pannónia provinciáról, többek között Scarbantia városáról is. Hát tessék, a Mozaik Múzeumtúra jóvoltából most élőben is bepillantást nyerhettem a leghűségesebb település rejtelmeibe. Macskaköves utcák, díszes házak, íves kapuboltozatok – a túra igazi időutazás volt, hisz még ma is lehet látni a Római Birodalom hatását Sopronban.  Mesélnek a házak, történetek elevenednek meg előttünk. Hello, Hungary – mondja a szobor a városka központjában. Hello, Sopron!

A Szent György utcában egy igazi csodára leltünk, a Macskakő Gyermekmúzeumra. Itt kezdődött a valódi időutazás. A múzeum az elmúlt századok mesterségeit, ruháit, játékait mutatja be az ide érkezőknek, a gyerekeknek interaktívan és vidám módon. Egy igazi régi kori játszóteret véltünk felfedezni, ahol bármelyik korosztály jól érezheti magát, legyen az felnőtt vagy gyerek. A fiatalabbaknak és idősebbeknek kialakított zugok, bunkerek segítettek elvonulni a külvilág zajától, elmerülni a mesékben, mondákban. Az álomkuckó csillagképekkel, fülhallgatón hallgatható népdalokkal, népmesékkel vár minden látogatót.

A korabeli ruhák és kellékek segítségével akár római harcosok vagy épp gazdag úri hölgyek is lehetnek a kis vendégek. Kalapok, kesztyűk, parókák és megannyi kiegészítő segít a látvány kialakításában.

img_20170407_172633.jpg

A színek, mesék, zenék mellett az illatok is komoly szerepet játszanak az időutazásban, hisz a római kor teljes konyhai, gasztronómiai arzenálja tárul elénk a fűszeres felfedező dobozkákban és a falra festett, felismerésre szánt gyógynövény rajzokban.

Sopron gyönyörű, telis-tele érdekes, titkos helyekkel, melyek mosolyt tudnak csalni az arcunkra. Az Erdészeti Múzeumot is tudom ajánlani, akik szeretnének egy jó programban részt venni, érdemes bekukkantani az élővilág mindennapjaiba. Amikor itt játunk, látványos programon vettünk részt baglyok és vadászkutyák társaságában. Bevezettek minket a vadászat, az erdőjárás rejtelmeibe is.

A Mozaik Múzeumtúra nyílt napján a baglyok életébe nyerhettünk bepillantást, sok-sok olyan dolgot tudtunk meg róluk, amit nem is sejtettünk volna. Mikre gondolok? Ki hitte volna, hogy nem csak a baglyok tudják elforgatni a fejüket, hanem az összes madár? Bár az tény, hogy náluk a leglátványosabb, de nem csak ők képesek erre. Az a teória kering, hogy ezek az éjjeli állatok eléggé intelligensek és bölcsek, de itt megtudhattam, hogy ez csak monda, hisz épphogy van annyi eszük, hogy a napi élelmüket megszerezzék. A legnagyobb siker persze a madaras, baglyos selfiezés volt, mert azért ez menő J 

img_20170407_164307.jpg

A Központi Bányászati Múzeum egy pompás épületben foglal helyet, az Esterházy Palotában. Belülről épp oly érdekes, mint kívülről. De mit keres egy bányászati múzeum egy palotában? A tárlatvezetésen sok olyan érdekességet tudhatunk meg a bányászatról, amit soha nem gondoltunk volna. Olyan eszközöket láthattunk, amiket csak a tv képernyőjén vélhettünk eddig felfedezni.  A kiállítás csillogó ásványok, használati eszközök és képek, fotók, plakátok bemutatása által közöl igen sok információt a bányászatról. Tele van festményekkel a foglalkozás örömeiről és szomorúságairól, igazán átadják azt az életérzést, amit ezek az emberek átélhettek. Nagyon élveztem a tárlatvezetést, ide is mindenképp visszanézek, ha ismét Sopronban járok.

Utolsó állomásunk a Mozaik Múzeumtúrán a Fabricius-ház volt, ahol az Arany János Emlékév kapcsán egy színházi előadást láttunk.  Nagyon élveztem, A walesi bárdok című művet csodálhattuk újraértelmezve. A modern, XXI. századi feldolgozásban, bőven voltak vicces jelenetek - például a Megasztárt idézték meg, amiben Eduárd király volt a zsűri. Amelyik walesi bárd gyengén teljesített, máglyára ítélték. A színészek zseniálisak voltak, beleélték magukat a szerepükbe és ezáltal mi is beleélhettük magunkat a produkcióba. Remélem, látok még tőlük ilyen színdarabot.

img_20170407_211730.jpg

Mire végeztünk a kiállításokkal, az utolsó épületből kiérve megláttuk a tűztornyot. Este, kivilágítva, lilába öltöztetve a fények által. Káprázatos volt az a látvány, a rózsaszín fák, a szobrok, a fő tér, a tűztorony kivilágítva… talán ez volt a korona a mai múzeumtúrán. Érdemes nekivágni, és nem csak Sopronban.

Hamarosan jelentkezem újabb élménybeszámolóval. Addig is keressetek rá a Mozaik Múzeumtúrás app-ra és töltsétek le, ott megtervezhetitek a saját barangolásotokat.

Üdv,

 a Száguldó Diákriporter

img_20170407_170744_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszkarc.blog.hu/api/trackback/id/tr9612421099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása